Αναζητήσεις



Στο πλαίσιο της συνεχούς αναζήτησης δεδομένων σχετικών με τη ανάπτυξη της θεωρίας της Ορμής εστιάζω σε περιπτώσεις που έχουν τα εξής χαρακτηριστικά :

1. Να είναι γεγονότα όπως πειραματικά δεδομένα κτλ .
2. Να μην ερμηνεύονται από άλλες θεωρίες και να εμπίπτουν στην εμβέλεια προβλέψεων της θεωρίας της Ορμής όπως είναι διαμορφωμένη ως σήμερα .

Ιδιαίτερα επισημαίνω τα φαινόμενα βαρύτητας κάθε κλίμακας .

Παρακάτω αναφέρω κάποιες περιπτώσεις που έχουν ενδιαφέρον :

Α. Αναζητώ δεδομένα μετρήσεων του φαινομένου του βαρυτικού φακού .

Β. Φαινόμενα στα οποία διαφοροποιείται η δράση της βαρύτητας



Αναζήτηση ειδικών φαινομένων βαρύτητας
που δεν ερμηνεύονται με τις καθιερομένες θεωρίες

Η θεωρία της Αρχής Διατήρησης της Ορμής και Βασικής Αλληλεπίδρασης διαφοροποιείται από τις καθιερομένες θεωρίες αναφορικά με τη δράση της Βαρύτητας . Προβλέπεται ότι υπό συνθήκες είναι δυνατό γύρω από μια μάζα ως κάποια απόσταση από αυτήν , ότι η βαρύτητα μπορεί να ελαττωθεί και ή ακόμα να γίνει απωστική . Αυτό οφείλεται στο ότι η βαρύτητα δρα τόσο ελκτικά όσο και απωστικά εκ της γεννέσεως . Η παρατηρούμενη βαρύτητα αποτελεί τη σύνθεση-άθροισμα αυτών των δύο δράσεων . Η ελκτική βαρύτητα σε κανονικές συνθήκες υπερτερεί της απωστικής . Η σχέση της ισχύος-έντασης μεταξύ ελκτικής και απωστικής δεν είναι πάντα και παντού ίδια . Προς τούτο , αναζητώ φαινόμενα που το αποδεικνύουν .

-         Οι ερωτήσεις που ακολουθούν γίνονται προς αναζήτησης φαινομένων βαρύτητας που δεν ερμηνεύονται με τις ισχύουσες θεωρίες .
-         Οι ερωτήσεις αναφέρονται μόνο σε συστήματα σωμάτων που η πυκνότητά τους είναι πάρα πολύ μεγάλη και υπερβαίνει ένα κρίσιμο όριο .



Ερωτήσεις :


  -  Παρατηρήσατε σύστημα δύο σωμάτων με μεγάλη διαφορά μάζας τα οποία περιστρέφονται γύρω από το κέντρο βάρους τους στα οποία η κίνηση του μικρότερου σώματος μοιάζει να ταλαντεύεται σαν να έχει δορυφόρο ;
Μια πιθανή περίπτωση είναι η εξής : Σε έντονα ελλειπτική τροχιά κατά την οποία το μικρότερο σώμα όταν βρίσκεται μακριά από το μεγαλύτερο δείχνει να κινείται κανονικά και προβλεπόμενα αλλά όταν πλησιάζει πολύ κοντά η τροχιά διαταράσσεται και εμφανίζει αποκλίσεις . Οι αποκλίσεις θα μοιάζουν σαν να οφείλονται σε ύπαρξη τρίτου σώματος αλλά με μια ουσιώδη ( για την υπόθεση που μας ενδιαφέρει ) διαφορά . Το σώμα θα "κυματίζει" γύρω από την προβλεπόμενη τροχιά σαν να έχει δορυφόρο αλλά οι αποκλίσεις προς το μέρος του μεγαλύτερου σώματος θα είναι μικρότερες από αυτές προς την αντίθετη κατεύθυνση . Αυτό διαφοροποιεί την περίπτωση που αναζητώ από αυτές τις περιπτώσεις στις οποίες η κίνηση του μικρότερου σώματος έχει συνοδό δορυφόρο .

  -  Παρατηρήσατε σε απόσταση ζώνης γύρω από ένα σώμα , ελάττωση της βαρύτητας – ή ακόμα και εμφάνιση άπωσης αντί έλξης μεταξύ μαζών ;
Παραδείγματα : α) Νέφη-σωματίδια που αντί να επιβραδύνονται καθώς απομακρύνονται από ένα πολύ πυκνό σώμα , να επιταχύνονται ως μια απόσταση σχετικά πολύ κοντινή στο σώμα . β) Νέφη-σωματίδια που κατευθύνονται  σε ένα σώμα με ταχύτητα πρόσπτωσης αλλά που ενώ θα έπρεπε καθώς πλησιάζουν να επιταχύνονται και να συγκρουστούν , αντίθετα να μειώνεται η επιτάχυνση που δέχονται από τη βαρύτητα του σώματος και ίσως να μπαίνουν σε τροχιά αντί να προσπύπτουν πάνω στο σώμα .
  -  Παρατηρήσατε ποτέ μετάπτωση ελλειπτικής τροχιάς μεγαλύτερη του αναμενόμενου ;
  -  Παρατηρήσατε ποτέ σύστημα δύο σωμάτων πολύ κοντά το ένα στο άλλο και που έχουν ταχύτητες πρόσπτωσης να μην συγκρούονται αλλά να είναι σε τροχιά ;
  -  Παρατηρήσατε ποτέ ότι σώματα με πολύ μεγάλη σχέση λόγου μάζας συγκρούονται «δυσκολότερα» από ότι άλλα που οι μάζες τους είναι σχεδόν ίδιες ;




Οι καλύτερες συνθήκες για την εμφάνιση των παραπάνω φαινομένων είναι :
-         Σώματα με πολύ μεγάλη πυκνότητα - συμπαγή . Τουλάχιστον το ένα σώμα πρέπει να πληροί την προϋπόθεση αυτή . Σώματα που στο εσωτερικό τους μπορεί να σχηματιστεί ατομική δομή , δεν έχουν την απαιτούμενη πυκνότητα . Για το λόγο αυτό ψάχνω την εκδήλωση των φαινομένων σε σώματα με πυκνότητα σαν αυτή των αστέρων Νετρονίου και περισσότερο . Οι περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχει μόνο ένα πολύ πυκνό σώμα διαφέρουν κατά πολύ με αυτές που και τα δύο σώματα είναι υπέρ-πυκνά . Όταν και τα δύο σώματα είναι συμπαγή , τα φαινόμενα εκδηλώνονται εντονότερα . Επίσης , αλλάζουν πάρα πολύ οι αποστάσεις – ζώνη κατά τις οποίες τα φαινόμενα εκδηλώνονται . Στη περίπτωση μεταξύ μιας μαύρης τρύπας και αερίων (σωματιδίων) ή μεταξύ μιας μαύρης τρύπας και ενός κανονικού άστρου η απόσταση θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με ένα σύστημα μαύρης τρύπας με ένα αστέρα νετρονίου . Το εύρος της ζώνης επίσης μεγαλώνει για τα σωματίδια και τα κανονικά άστρα .
-         Τα σώματα να έχουν πολύ μεγάλη διαφορά μάζας . Όσο μεγαλύτερη είναι η σχέση των μαζών τόσο περισσότερο εκδηλώνονται τα φαινόμενα αυτά .

-         Αναφορικά με την περίπτωση μεταξύ δύο σωμάτων ( όχι για νέφη – σωματίδια ) η απόσταση εμφάνισης του φαινομένου είναι σχετικά μικρή και συγκρίσιμη με την ακτίνα του μεγαλύτερου σώματος . Η απόσταση εκδήλωσης μεγαλώνει καθώς μεγαλώνει η σχέση των δύο μαζών .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου